Video’s uploaden naar Facebook in 4k: Wat moet je weten?

Door |2018-08-23T00:27:24+00:00augustus 13th, 2018|

Iedere content creator wil zijn werk in zo hoog mogelijke resolutie met de wereld delen. Een lage resolutie komt vaak minder professioneel over.  Sinds kort ondersteunt ook Facebook 4k content. Het sociale netwerk staat bekend om zijn harde compressie waarbij veel kwaliteit van de video verloren gaat. Voor velen videomakers is dit een moment waarop we lang hebben gewacht. Er zijn wel enkele zaken waarmee je best rekening houdt.

1. Enkel de desktop versie van Facebook ondersteunt de 4k playback

Facebook 4k video upload

Je kan 4k video’s in resolutie 3820x2160p afspelen door simpelweg op het instellingen icoon te drukken en de hoogst mogelijke resolutie 2160p te selecteren. Je kijk nu 4k! Dit is echter enkel mogelijk vanaf je laptop of computer.

Wanneer je de smartphone of tablet app gebruikt, dan is de maximale resolutie 720p. Hoe is dit mogelijk? Het is namelijk omdat de resolutie van een smartphone scherm 4k niet ondersteunt. 3820x2160p heeft te veel detail per pixel om af te kunnen spelen op een display dat deze resolutie simpelweg niet ondersteunt. Iedereen die je video vanaf een smartphone bekijkt zal de automatische compressie van de video zien.

Facebook app video resolutie

2. Vraag jezelf af wie de video zal zien

Alvorens je een video uploadt, vraag je jezelf best af wie de video zal zien. Is het enkel bedoelt voor je vrienden en familie? Dan weet je dat ongeveer 90% je video zal bekijken vanaf een smartphone of tablet. Je wil uiteraard de best mogelijke resolutie uploaden maar is dit wel nodig? Is de video bedoeld als advertentie of is het om je portfolio uit te breiden en met een community te delen? Dan weet je dat er veel veel Facebook raadplegen via hun computer en wel kunnen genieten van 4k.

3. Zorg voor minimale compressie

Als je weet dat je doelgroep enkel hun smartphone gebruikt, dan kan je de compressie van Facebook beter af zijn. Exporteer je video in 1280x720p met een bitrate van 20mbps. Zo gebeurt er een minimale compressie door het sociale netwerk en behoud je de bijna alle details die je hebt geëxporteerd in je bewerkingssoftware.

Zo geniet jij van de optimale kwaliteit van je video op smartphones!